Δραστηριότητες/Εκδηλώσες

true-adventure-logo

Η True Adventure ειδικεύεται σε εκδρομές πολλαπλών αθλημάτων και τουρισμό περιπέτειας σε όλη την Ελλάδα. Ενεργές οικογενειακές εκδρομές, εξατομικευμένες ιδιωτικές διακοπές, ενεργοί μήνας του μέλιτος και εταιρικές εκδηλώσεις ομαδικής συγκρότησης με πεζοπορία, θαλάσσιο καγιάκ, ιστιοπλοΐα όρθιας κωπηλασίας (SUP), προσανατολισμό, αναρρίχηση, ράπελ, σχολή σκι, σνόουμπορντ, ορειβασία σκι και ταξίδια Freeride.

Οργανώστε τώρα την επόμενη εκδρομή σας https://trueadventure.gr/

Βυζίτσα: κυκλική διαδρομή

 

Απόσταση; 5,8 χλμ.

Χρόνος: 2 ώρες και 40΄ (με στάσεις)

Υψόμετρο: από 283 μ. (ελάχιστο) έως 525 μ. (μέγιστο, πλατεία Βυζίτσας)

Συνολική ανάβαση/κατάβαση: 386 μ.

Σήμανση: κόκκινη μπογιά, διάφορες πινακίδες

Πόσιμο νερό στη διαδρομή: Βυζίτσα, Σταθμός τραίνου Μηλεών

Αρχή: στην κεντρική άσφαλτο, εκκλησία Ζωοδόχου πηγής

Τέλος: πλατεία Βυζίτσας

 

Aυτή η όμορφη κυκλική διαδρομή, που έχει την πλατεία της Βυζίτσας στο ψηλότερο σημείο της, μας δίνει τη δυνατότητα να επισκεφθούμε πολλά από τα αξιοθέατα της περιοχής: το μοναστήρι Αγίου Ιωάννου Προδρόμου με την παλιά βρύση από κάτω, τον Σταθμό τραίνου Μηλεών, τη μεταλλική γέφυρα του τραίνου στους Ταξιάρχες (ή, όπως λέγεται, γέφυρα Ντε Κίρικο), το εκκλησάκι των Ταξιαρχών στο βράχο, το γεφυράκι στο ρέμα, τον καταρράκτη  Καταφίδι, και τέλος την κεντρική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με την πλατεία που βρίσκεται από πάνω της. Για να τα δούμε όλα αυτά θα χρειαστούμε λιγότερο από τρεις ώρες, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων.

Αρχοντικά στη Βυζίτσα

 

 

Ξεκινούμε λοιπόν από την κεντρική άσφαλτο της Βυζίτσας εκεί που παρκάρουν τα αυτοκίνητα, και βαδίζουμε προς τις Μηλιές. Περνούμε από το πρατήριο του Συνεταιρισμού γυναικών ''Εσπερίδες'' (όπου μπορούμε να ψωνίσουμε τοπικά προϊόντα), και μετά βρίσκουμε δεξιά μας το καλντερίμι που οδηγεί στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, όπου αξίζει να κάνουμε μια στάση για να μας ξεναγήσει η μοναχή που το φροντίζει. Βγαίνοντας από το μοναστήρι, κατηφορίζουμε σε στενό λιθόστρωτο δίπλα στον τοίχο του μοναστηριού, και αμέσως συναντούμε από κάτω φαρδύ καλντερίμι. Αριστερά μας κατεβαίνοντας έχουμε παλιά σκεπαστή βρύση. Το καλντερίμι παρακάτω κόβεται από χωματόδρομο, στον οποίο βαδίζουμε προς τα αριστερά.

Κατηφορίζοντας στο καλντεριμι προς το νεκροταφείο

 

 

Σε λίγο, περνούμε κάτω από το νεκροταφείο της Βυζίτσας και βγαίνουμε σε άσφαλτο. Την διασχίζουμε και συνεχίζουμε απέναντι στο μονοπάτι, το οποίο γρήγορα μετατρέπεται σε ωραίο καλντερίμι. Δεξιά μας έχουμε τη μεγάλη μηλιώτικη ρεματιά. Βλέπουμε ψηλά απέναντι το λευκό ξωκλήσι της υψώσεως Τιμίου Σταυρού και, αν προσέξουμε καλά, θα διακρίνουμε από κάτω του  χτισμένο σε μια εσοχή του απόκρημνου βράχου στην ορθοπλαγιά το μικρό εκκλησάκι των Ταξιαρχών.

     To καλντερίμι γίνεται ξανά μονοπάτι και παρακάτω υπάρχει διασταύρωση. Επιλέγουμε τον δεξιό κλάδο, έχοντας σκοπό να περιηγηθούμε στο σταθμό του τραίνου Μηλεών, καθώς το μονοπάτι αυτό θα μας βγάλει στην είσοδο του σταθμού.

 

 

Στην έξοδο του σταθμού

 

Βαδίζουμε στις γραμμές και μετά από δέκα λεπτά φθάνουμε στην περίφημη σιδερένια γέφυρα, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900 από τον Γερμανό μηχανικό Σνάιντερ, αυθεντία εκείνη την εποχή στις μεταλλικές γέφυρες, υπό την επίβλεψη του αρχιμηχανικού Εβαρίστο ντε Κίρικο (πατέρα του σημαντικού υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο).

Η μεταλλική γέφυρα, όπως φαίνεται από ψηλότερα

 

 

Προς Μηλιές

Αμέσως μόλις περάσουμε τη γέφυρα, παίρνουμε στενό μονοπάτι δεξιά μας.  Σε δύο διασταυρώσεις πάμε αριστερά ανηφορίζοντας και πιο πέρα ανεβαίνουμε σκαλοπάτια στο βράχο χτισμένα με ξερολιθιά. Ένας στενός διάδρομος σε μια εσοχή του βράχου όπου υπάρχει κουπαστή για περισσότερη ασφάλεια, μας οδηγεί σε λίγα λεπτά στο ξωκλήσι των Ταξιαρχών, που στέκει ήρεμο και σιωπηλό στην άκρη της απόκρημνης ορθοπλαγιάς, παρέα με τα πουλιά, περιμένοντας να ακούσει το σφύριγμα του τραίνου που περνά από κάτω.

 

 

 

 

Επιστρέφουμε πίσω από τα ίδια και μόλις φθάσουμε στη διασταύρωση, πάμε αριστερά προς Βυζίτσα όπως κατεβαίνουμε. Το μονοπάτι πορεύεται περίπου ισοϋψώς, περνάμε από σπηλιά την οποία χρησιμοποιούσε κάποιος βοσκός για τα ζώα του (τώρα είναι παρατημένη) και περνούμε δύο φορές το μεγάλο Μηλιώτικο ρέμα (εδώ συνήθως δεν έχει νερό). Το μονοπάτι γίνεται χωματόδρομος και βγαίνουμε στον ασφαλτόδρομο που πάει προς Αργυραίικα. Εδώ βαδίζουμε αριστερά ανηφορικά και στην δεύτερη απότομη στροφή που κάνει η άσφαλτος την αφήνουμε και πάμε ευθεία σε χωματόδρομο, ο οποίος σύντομα  γίνεται καλντερίμι και περνούμε πάλι το ρέμα από τσιμεντένιο γεφυράκι.

Λίγο μετά το γεφύρι, προσέχοντας αριστερά μας βρίσκουμε στενό μονοπάτι που σε λίγα μέτρα μας φέρνει μπροστά στον εντυπωσιακό καταρράκτη ''Καταφίδι''. Εδώ είναι ένα πολύ όμορφο σημείο, ιδιαίτερα την άνοιξη που το ρέμα κατεβάζει πολλά νερά, και σίγουρα θα σταθούμε αρκετή ώρα για να το απολαύσουμε. Το καλοκαίρι τα νερά στερεύουν, αλλά το σημείο παραμένει πάντοτε εντυπωσιακό.

Καταρράκτης Καταφίδι (κάτω από τη Βυζίτσα)

 

 

Ξαναγυρίζουμε στο φαρδύ, μαστορικά φτιαγμένο καλντερίμι και  ανηφορίζουμε. Λίγο παραπάνω, το καλντερίμι κλείνει από κατολίσθηση  και αναγκαστικά το αφήνουμε προς τα δεξιά και κάνουμε μια παράκαμψη από χωματόδρομο. Πιο πάνω φθάνουμε σε διασταύρωση, όπου το καλντερίμι συνεχίζει επάνω αριστερά, δίπλα σε μεγάλο προσκυνητάρι. Ανηφορίζοντας συνεχώς, περνάμε από την κεντρική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, διασχίζουμε την άσφαλτο και τέλος φθάνουμε στην γραφική και ήσυχη πλατεία της Βυζίτσας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 525 μέτρων.

Πλατεία Βυζίτσας

 

Πηγή: https://walking-pilion.blogspot.com

Διαδρομή Μηλιές-Τσαγκαράδα

https://www.topoguide.gr/mountains/thessaly/advs_pelion/pelion_western/img/Milies_Tsagarada_8.jpg

Δυτικό Πήλιο: Η διαδρομή Μηλιές-Τσαγκαράδα είναι μία από τις πορείες διασκελισμού του Πηλίου, που συνήθως ξεκινούν από τη δυτική πλευρά και καταλήγουν σε κάποιο από τα χωριά της ανατολικής όψης. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαδρομές στο Πήλιο και ακολουθεί έναν από τους παλιούς ημιονικούς δρόμους, που ανήκε στο πλέγμα μονοπατιών διασύνδεσης των δύο πλευρών του βουνού.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαδρομές στο Πήλιο. Η διαδρομή ακολουθεί έναν από τους παλιούς ημιονικούς δρόμους, που ανήκε στο πλέγμα μονοπατιών διασύνδεσης των δύο πλευρών του βουνού. Η συγκεκριμένη διαδρομή συνδέει τον σημαντικό αγροτικό πυρήνα της πολυάνθρωπης Τσαγκαράδας με τις επίσης γεωργικές Μηλιές, οι οποίες ωστόσο επείχε ρόλο μεταφορικού κέντρου, χάρη στη γραμμή του τραίνου Μηλιές-Βόλος. Την περίοδο λειτουργίας της σιδηροδρομικής αυτής σύνδεσης, ο ορεινός δρόμος Μηλιές-Τσαγκαράδα έβλεπε πολυμελή καραβάνια μουλαριών να μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα από τους συνοικισμούς της Τσαγκαράδας στο σταθμό των Μηλεών.

 

Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία των Μηλιών και ακολουθεί ομαλά ανηφορικό καλντερίμι, που σύντομα συναντά χωματόδρομο. Κινούμαστε πάνω στον ελαφρά ανηφορικό δρόμο για 550 μ. σε ένα τοπίο από εγκαταλελειμένες και συντηρούμενες καλλιέργειες. Μπαίνουμε σε τμήμα μονοπατιού μήκους 1300 μ., που διασχίζει ψηλή μακκία βλάστηση (δάφνες, κουμαριές, πουρνάρια, ρείκια). Ξαναβγαίνουμε σε χωματόδρομο, που τον ακολουθούμε μέχρι το τέλος του (μήκος 1150 μ.).

Από εδώ ξεκινά ένα μεγάλο τμήμα μονοπατιού μήκους 2850 μ. που διασχίζει ωραίο δάσος οξυάς και φτάνει στο Ξουριχτιανό ρέμα, όπου λείψανα παλιάς γέφυρας με πετρόχτιστα βάθρα και ξύλινο κατάστρωμα.

Από το ρέμα πιάνουμε χωματόδρομο που κατηφορίζει ομαλά προς το Ξουρίχτι. Φτάνοντας στο ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, αφήνουμε το δρόμο και μπαίνουμε σε μονοπάτι που διασχίζει πυκνά δασωμένο καστανεώνα και φτάνει στον Άγιο Κωνσταντίνο (όπου καταλήγει και δρόμος από το Ξουρίχτι).

 

Από εδώ, σύντομο κατηφορικό μονοπάτι μας φέρνει στον άσφαλτο ανάμεσα Ξουρίχτι και Τσαγκαράδα. Τέμνουμε το δρόμο και κατηφορίζουμε στο ρέμα Μυλοπόταμου, που το δρασκελίζουμε με πέτρινο μονότοξο γεφύρι. Μια σύντομη ανηφόρα οδηγεί ξανά στον άσφαλτο, στην νότια είσοδο της συνοικίας των Ταξιαρχών της Τσαγκαράδας.

Ακολουθούμε τον άσφαλτο μέχρι το βόρειο άκρο του οικισμού, ακριβώς πάνω απο την κύρια πλατεία του.

Το μήκος της πορείας είναι 10.9 χλμ και στην κατεύθυνση Μηλιές-Τσαγκαράδα απαιτεί 4-5 ώρες (λίγο παραπάνω στην αντίθετη φορά).

Πηγή: https://www.topoguide.gr

Βόλτες στα καλντερίμια

milies

Από το 2007 ο σύλλογός μας δραστηριοποιείται στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, έχοντας στόχο να προστατέψει και να αναδείξει τη φυσική ομορφιά του τόπου. Δουλεύοντας εθελοντικά, καθαρίζουμε, σηματοδοτούμε και προβάλλουμε τις πεζοπορικές διαδρομές στους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους.

Στο Πήλιο έχουμε ένα θαυμάσιο δίκτυο λιθόστρωτων δρόμων-μονοπατιών, τα γνωστά καλντερίμια, κατασκευασμένα εκατοντάδες χρόνια πριν. Βρίσκονται μέσα στους οικισμούς αλλά συνδέουν επίσης τα χωριά μεταξύ τους. Με τη διάδοση των αυτοκινήτων, πολλά από τα παλιά καλντερίμια και μονοπάτια έχουν μετατραπεί σε αμαξιτούς δρόμους. Όμως αρκετά εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα, έστω και κρυμμένα από τη βλάστηση ή μισοχαλασμένα.

Οι δραστηριότητες του συλλόγου περιλαμβάνουν εβδομαδιαίους περιπάτους που ανακοινώνονται μέσω facebook και email, κοινωνικές εκδηλώσεις και ομαδική εθελοντική δουλειά για τη διάνοιξη κλεισμένων διαδρομών. Οι πόροι μας προέρχονται από τις συνδρομές των μελών μας (10 ευρώ το χρόνο) και από δωρεές, στις οποίες στηριζόμαστε για να μπορούμε να προσφέρουμε έργο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: friendsofthekalderimi.org

Ιππασία

1442313215_063

Οι ιππικοί όμιλοι της περιοχής οργανώνουν  περιηγήσεις με άλογα, εντός και εκτός του χωριού των Μηλεών Πηλίου,  για αρχάριους και για έμπειρους με στόχο να βοηθήσουν παιδιά και μεγάλους να γνωρίσουν τα άλογα, να βιώσουν ευχάριστες στιγμές μέσα σ’ ένα φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και να ανακαλύψουν τις ομορφιές του βουνού των Κενταύρων,

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τα site: 

https://horsetourspelion.gr/el/periigiseis-me-aloga-miles-pilio

ή/και

www.ifom.gr.

1665467605_718

Ποδηλασία - Πεζοπορία

Παραθαλάσσια ποδηλατική βόλτα

Ξεκινώντας απο το παραθαλάσσιο χωριο της Κάτω Γατζεας, κατευθυνόμαστε νότια,προς τα Καλα Νερά και Κορωπι, επίσης παραθαλάσσια χωρια με όμορφες παραλίες και πολλα μαγαζιά. Στη συνέχεια αφήνουμε το παραλιακό μέτωπο και διασχίζοντας ελαιώνες και κτήματα με φρούτα, φτάνουμε σε παλιό νερόμυλο και βαθρες, που οι πιο τολμηροί μπορούν να κολυμπήσουν στα κρύα νερά. Επιστρέφουμε απο την ίδια διαδρομή, εκει που ξεκινησαμε. Ιδανική διαδρομή για οικογένειες

17χλμ / 3 ωρες / Εύκολη
45€ το ατομο

Περιλαμβάνει πιστοποιημένο οδηγό ορεινής ποδηλασίας, lunch box, σακιδιο, κράνος για τις αναγκες της διαδρομης και φυσικά την ενοικίαση του ποδηλατου.

Ξεκινώντας απο τον ξενώνα μας, ανηφορίζουμε προς τα χωρια της Βυζίτσας, Πινακατων, Αγίου Γεωργίου για να συνεχίσουμε κατηφορικά πλέον προς την Αγία Τριάδα, με το Μοναστηρι της και την υπέροχη θεα, στην Άνω Γατζεα και στην Κάτω Γατζεα, που πλέον είμαστε παραθαλάσσια, στα Καλα Νερά, Κορωπι και ανηφορικά παλι στις Μηλιές, κάνοντας μια στάση στο σταθμο του Μουτζούρη, του μικρού γραφικού τραινου. Τελειώνουμε τη διαδρομή μας στον ξενώνα.

38χλμ / 4 ωρες / Μέτριας δυσκολίας
55€ το ατομο

Περιλαμβάνει πιστοποιημένο οδηγό ορεινής ποδηλασιας, σακιδιο, κράνος για τις ανάγκες της διαδρομής και φυσικά την ενοικίαση των ηλεκτρικών ποδηλάτων

Scroll to Top